HRT är med i huvudstadsregionens Cykelvecka 5–14.5

HRT är med i huvudstadsregionens Cykelvecka 5–14.5.2023. I år fokuserar Cykelveckan på välfungerande cykelparkering och på hur man kan leva utan bil. Under Cykelveckan ordnas gratisevenemang för cyklister i alla åldrar och på alla nivåer överallt i huvudstadsregionen. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta – en stadscykel duger bra.

Högklassig cykelparkering

I år är temat för Cykelveckan högklassig cykelparkering. De allt mer populära elcyklarna och möjligheten att cykla året runt har skapat ett behov att hitta nya lösningar för cykelparkering.

”En stor del av de cyklar som säljs är elcyklar, och många funderar på hur man kunde förvara sin cykel tryggt och praktiskt. Ett vanligt cykelförråd är inte längre alltid tillräckligt”, berättar Henni Ahvenlampi, verksamhetsledare för Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf.

På Hepos Facebooksida (länken leder ut från HRT:s webbplats) kan du på måndag 8.5 följa med en direktsänd intervju om hurdana lösningar för cykelparkering som har genomförts på Enåsudden på Drumsö.

Stadscyklar som en del av ett mångsidigt program

Cykelveckan invigs på Medborgartorget (bredvid biblioteket Ode) i Helsingfors på lördag 6.5. Då kan du provköra en elassisterad lastcykel och Helsingfors och Esbo stadscyklar på en testbana.

Onsdag 10.5 kan du lära dig om olika slags stöldsäkra cykelparkeringslösningar. Under veckan blir det även en cykelparad för hela familjen, frukost för pendlingscyklister och gemensamma cykelturer. Det finns också virtuellt program på nätet.

Läs mer om programmet (på finska) på webbplatsen för Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf. (länken leder ut från HRT:s webbplats).

HRT är med i Cykelveckan

Vi vill uppmuntra invånarna att cykla och det är viktigt för oss att vara med i Cykelveckan. Enligt Samuli Mäkinen, sakkunnig på hållbara transporter vid HRT, är det viktigt att öka människornas medvetenhet om cyklingens fördelar och att förstärka cyklingens ställning i vår trafikkultur.

”Då det gäller infrastrukturen för cykling uppmuntrar vi till att tillsammans bygga upp vår omgivning så att det blir säkert för människor i olika åldrar och på olika slags att cykla och parkera året runt. Vi vill planera kollektivtrafiken på ett sätt som gör det enkelt att kombinera cykeln med andra färdsätt”, beskriver Mäkinen.

I huvudstadsregionen koordineras Cykelveckan av Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf. Veckans evenemang ordnas i samarbete med Helsingfors, Esbo och Vanda städer, Helsingforsregionens miljötjänster, Helsingforsregionens trafik och andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Hepo.