Esbo stadsbana

Esbo stadsbana är ett projekt för att bygga ett nytt spårpar från Alberga till Köklax som förlängning av Alberga stadsbana. De nya spåren möjliggör närtågstrafiken ända fram till Köklax.

 

Städernas och Trafikledsverkets gemensamma projekt

De nya spåren kommer att placeras längs de nuvarande så att de två södra spåren i framtiden används för närtrafik och de två norra spåren för fjärrtrafik.  Stationsomgivningarna på den nya sträckan ska också utvecklas i enlighet med planen, till exempel förbättras förbindelserna och anslutsparkeringarna.

I samband med banprojektet genomförs också separata projekt, såsom Kustbansbanan för gång- och cykeltrafik och nya under- och övergångar i samband med banan. Stadsbanan och de separata projekten som hänger ihop med den beaktas också i samband med stadscentrumprojekt bland annat i Kera och i Köklax.

Projektets totalkostnad är 275 miljoner euro (kostnadsnivån 2019) som fördelas till 50 procent på Trafikledsverket, till 40 procent på Esbo stad och till 10 procent på Grankulla stad. Projektet har också fått EU-finansiering. HRT betalar ersättning för användning av infrastrukturen för kommuner som finansierat projektet.

Förändringar under projektet

Byggandet av stadsbanan startades 2022 och enligt planen ska banan vara klar 2028. Byggarbeten kommer att avsevärt påverka tågtrafiken. Under arbeten kommer det att vara stopp i tågtrafiken samt förändringar i tidtabellerna.

  • Under våren 2023 är det fem avbrott i tågtrafiken som gäller i 24 timmar. Också hösten 2023 kommer det att vara stopp i trafiken. Dessa stopp innebär att det inte finns tågtrafik väster om Alberga.
  • År 2024 kommer det att vara ca 2-3 stopp på sträckan Alberga-Köklax under veckoslut. Avbrottet gäller i 12 timmar. Det största avbrottet i trafiken sker sommaren 2024 när det är stopp i trafiken under fem veckor. Hösten 2024 kommer det att vara 2-3 avbrott som gäller i 12 timmar under veckoslut enligt planen.
  • Hur trafiken påverkas 2026 och 2027 blir klar när planeringen av projektet framskrider. Också då kommer det att vara förändringar i trafiken.

 

Under trafikavbrotten ersätts tågen med bussar väster om Alberga. Ersättningsbussarna går via stationerna men också den vanliga busstrafiken kan erbjuda ersättande förbindelser.  

Ersättningsbussarna planeras trafikera alla mellanstationer mellan Kyrkslätt och Alberga. Trafikservicen kompletteras av en direkt busslinje som går från Helsingfors till Esbo centrum via Domsby och Åboleden. Det sätts in extra trafik från Kyrkslätt och Sjundeå i riktning mot metron vid behov.

Vi informerar om förändringar i trafiken och om ersättningsbussarna bland annat på webbsidan HSL.fi, i HSL-appen och Reseplaneraren.

Mer information om projektet

Du kan följa projektets framskridande bland annat via följande länkar: