Pysäkillä ja asemalla
Pysäkki on nykyään myös joukkoliikenteen infokeskus, jolta saat kosolti matkustamista helpottavaa tietoa.
Valmiina lähtöön
Jokaisella pysäkillä on oma pysäkkitunnus, jolla voit hakea pysäkkikohtaisia aikatauluja Reittioppaasta ja muista sähköisistä aikataulupalveluista.
Pysäkkitunnukset ovat nelinumeroisia. Numerotunnuksen edellä on kuntakohtainen kirjaintunnus: Helsingissä H, Espoossa E, Vantaalla V, Kauniaisissa Ka, Keravalla Ke, Sipossa Si, Tuusulassa Tu, Siuntiossa So ja Kirkkonummella Ki. Tunnus on merkitty pysäkillä pysäkkikilpeen.
Pysäkkikilvissä on näkyvissä vyöhyketunnus eli kirjain A, B, C tai D. Kirjain kertoo, millä vyöhykkeellä pysäkki sijaitsee. HSL-alueella on neljä vyöhykettä, jotka on nimetty kirjaimin A, B, C ja D. Lippu pitää ostaa kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta kuljet. Lue lisää
Pysäkeillä, terminaaleissa ja muissa julkisissa tiloissa on sähköisiä näyttöjä, jotka kertovat joukkoliikenteen aikataulutietoa reaaliajassa. Pysäkkien näytöiltä voit katsoa, kuinka monta minuuttia on seuraavan bussin tai ratikan saapumiseen. Rautatieasemien sähköiset näytöt kertovat seuraavan junan lähtöajan ja junien pysähtymispaikan.
Anna pysähtymismerkki bussinkuljettajalle hyvissä ajoin. Pidä kättä ylhäällä, kunnes kuljettaja panee vilkun päälle. Selkeä pysähtymismerkki on erityisen tärkeä liukkaalla kelillä ja pimeänä aikana, jolloin kannattaa käyttää apuna heijastinta.
Jos pysäkkikatoksessa on valomainos, seiso katoksessa valomainoksen edessä. Merkkisi on helpompi huomata valoisasta paikasta kuin pimeästä ja varjosta.
Metrojunat ja lähijunat pysähtyvät jokaisella asemalla.
Raitiovaunut pysähtyvät aina, jos pysäkillä on matkustajia. Mutta ei toki haittaa, jos näytät pysähtymismerkkiä omalle ratikalle, varsinkin jos pysäkiltä kulkee useita linjoja.
Seiso liukuportaissa oikealla ja jätä vasen puoli ohittajille. Pidä lasta kädestä kiinni äläkä päästä häntä yksin portaisiin.
Jos mukanasi on suuria kantamuksia tai olet liikkeellä lastenvaunujen, polkupyörän tai lemmikkieläimen kanssa, käytä aina hissiä liukuportaiden sijasta.
Jos liukuportaissa sattuu onnettomuus, pysäytä ne hätäpysäyttimellä, joka on portaiden päässä.