HSL:n asiakkaiden suositteluhalukkuus ennätyskorkealla syyskuussa

HSL:n syyskuun suositteluindeksi eli NPS nousi ennätykselliseen 40:een. Tämä on HSL:n mittaushistorian korkein arvo ja vastaa erinomaista tulosta. Kesäkuussa tehdyssä kyselyssä NPS oli 37. Suosittelijoiden osuus kaikista vastaajista oli 53 % ja arvostelijoiden osuus 13 %. Suositteluindeksi mittaa asiakkaidemme halukkuutta suositella HSL:n palveluita muille.

Suositteluindeksi nousi edelliseen, kesäkuun mittaukseen verrattuna erityisesti pääkaupunkiseudun kunnissa (Helsinki +4, Espoo & Kauniainen +6, Vantaa +4) sekä Tuusulassa (+7). Laskua tapahtui Keravalla (-5) ja Sipoossa (-7). Pitkällä aikavälillä eri kuntien vastaajien suositteluindeksit ovat lähentyneet toisiaan. Vyöhykekohtaisessa tarkastelussa NPS ei laskenut millään vyöhykkeellä, luku sen sijaan nousi erityisesti Espoon C-vyöhykkeellä (+9).

Vahvuuksinamme lipun ostamisen ja matka suunnittelun helppous sekä pysäkkien sijainti

Kyselyn laatuväittämien kohdalla vastaajat olivat tyytyväisimpiä lähimmän pysäkin sijaintiin tarpeeksi lähellä kotia (85 % tyytyväisiä) ja joukkoliikennematkan suunnittelun helppouteen (84 %). Vastaajat olivat yhä myös tyytyväisiä lipun ostamisen helppouteen (84 %) huolimatta kolmen prosenttiyksikön laskusta edelliseen mittauskertaan verrattuna. Lisäksi noin neljä viidestä vastaajasta (81 %) koki, että joukkoliikenteellä liikkuminen on helppoa ja vaivatonta.

Uudet brändiä, osallisuutta ja asiakaskokemusta mittaavat väittämät esitettiin vastaajille nyt toista kertaa. Vastaajat olivat eniten sitä mieltä, että HSL:n joukkoliikenne vastaa omiin tarpeisiin, ja sen kohdalla tyytyväisyys pysyi samalla tasolla kuin kesäkuussa (78 %).

Tyytyväisyys tiedonsaantiin liikennehäiriötilanteissa jatkanut kasvua

Viimeisen vuoden aikana liikenteessä on ollut erilaisia suunniteltuja ja yllättäviä poikkeustilanteita, mutta tyytyväisyys tiedonsaantiin liikennehäiriötilanteissa on samalla kehittynyt positiivisesti. Vuoden 23 syyskuussa 45 prosenttia vastaajista koki saavansa liikennehäiriötilanteissa riittävästi tietoa matkustamisen tueksi. Nyt vastaava prosenttiluku oli jo 58 prosenttia. Nousua on siis tapahtunut jopa 13 prosenttiyksikköä vuoden 2023 syyskuun mittauksesta. Tämän kesän Rautatientorin metrokatkosta huolimatta tyytyväisyys tiedonsaantiin liikennehäiriötilanteissa kasvoi hieman kesäkuun mittaukseen verrattuna (+3%-yks).

Kesäkuun kyselyhetkellä Rautatientorin metrokatko oli juuri alkanut, kun syyskuun kyselyhetkellä se oli päättynyt vain muutamaa päivää aiemmin, ja vastaajat arvioivat toteutuneita vaikutuksia lähimenneisyyteen katsoen. Sekä kesä- että syyskuussa vastaajilta kysyttiin sitä, miten paljon he arvioivat Rautatientorin metrokatkon vaikuttavan omaan liikkumiseen. Verrattuna kesäkuun kyselyyn, hieman useampi metroa käyttävä vastaaja oli nyt syyskuussa katkon päättymisen jälkeen sitä mieltä, ettei katkolla ollut vaikutusta omaan liikkumiseen. Lisäksi sellaisten vastaajien osuus oli pienentynyt, jotka arvioivat metrokatkolla olevan merkittävän negatiivisia vaikutuksia omaan liikkumiseen.

Erityisesti idässä metron käyttäjien keskuudessa arviot katkon vaikutuksesta liikkumiseen olivat syyskuussa positiivisempia kuin kesäkuussa, ja tyytyväisyys asemien ja pysäkkien opasteisiin nousi eniten (+4 %-yks). Idässä metron poikkeustilanteet vaativat paljon viestimistä kesän aikana.

Kysymme asiakkailtamme HSL:n palvelun suositteluhalukkuutta neljä kertaa vuodessa. Sähköpostilla asiakaskantaan tehtävän kyselyn perusteella lasketaan NPS-indeksiluku (Net Promoter Score), joka voi vaihdella -100…+100 välillä. Kysely tehdään maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa. Syyskuun kyselyyn saimme 9 743 vastausta ajanjaksolla 4.–11.9.2024. Tutkimustuloksiin voi tutustua sivuillamme hsl.fi/hsl/tutkimukset/nps.