Majoriteten av resenärerna tycker att det känns tryggt att resa med kollektivtrafiken i Helsingforsregionen. Människor över 65 år kände sig mest trygga i kollektivtrafiken. Män känner en högre grad av trygghet jämfört med kvinnor.
Särskilt personalens synliga närvaro bidrar till att förbättra trygghetsupplevelsen. Enligt svararna har ordningsvakternas närvaro den största positiva effekten på den upplevda tryggheten hos resenärerna, men i detta avseende fanns det ingen stor skillnad mellan ordningsvakter, förare, biljettkontrollanter eller konduktörer. En del av resenärerna tyckte också att personalens närvaro kan öka känslan av otrygghet.
Känslan av otrygghet ökar särskilt under kvällar i de livligaste områdena
Svararna uppgav att de känner sig otrygga särskilt under kvällar och nätter. Det fanns dock inga markanta skillnader i känslan av trygghet på vardagskvällar och veckoslut. Kampen, Gloet, Berghäll, Sörnäs och Östra centrum upplevdes som de otryggaste områdena.
Känslan av trygghet kan minska på grund av olika faktorer. Exempel på dessa faktorer var bland annat bråkiga personer, ordningsstörningar eller oro för att utsättas för brott, såsom våld, rån eller trakasserier. Ungefär 60 procent av svararna uppgav att de då och då stöter på olika ordningsstörningar i HRT:s kollektivtrafik. En dryg femtedel av svararna meddelade att de regelbundet upptäcker störande beteende. 20 procent uppgav att de aldrig har sett några ordningsstörningar i kollektivtrafiken.
Sommaren 2024 inledde HRT ett försök med att förbättra tryggheten ombord på stombussarna. Nattetid byter stomlinje 600 linjenummer till 600N, vilket innebär att linjen trafikeras med de blå bussarna och att man kan stiga på endast genom framdörren. På stomlinje 560 genomförs också intensifierad övervakning. Vårt mål är att jämföra hur åtgärderna som riktas mot de här två busslinjerna påverkar tryggheten och den upplevda tryggheten. De ovan nämnda linjerna jämförs med linje 570.
Besvara vår säkerhetsenkät under sommaren
Vi hoppas att resenärer har tid att svara på vår säkerhetsenkät om linjerna 600, 600N, 560 och 570 under sommaren. Det finns digitala skärmar ombord på de ovan nämnda bussarna med en länk till enkäten.
Kontakta trygghetscentralen eller föraren om du känner dig otrygg
Om du känner dig otrygg när du reser med kollektivtrafik kan du kontakta trygghetscentralen eller bussens förare med låg tröskel.