Kollektivtrafiken i Sjundeå förbättras

Från och med den 10.8.2023 får Sjundeå cirka 20 nya bussturer på vardagar. Linjerna förblir i stort sett desamma, men anslutningarna till närtåg förbättras. Hittills har bussarna i Sjundeå kört tjänste- och skolskjutsar och man har kunnat använda dem med HRT:s biljetter.

Bakgrunden till förnyelsen är att Sjundeå kommuns egna avtal om busstrafiken upphör att gälla i augusti 2023. Sjundeå anslöt sig till HRT-området 2018 och det är HRT som svarar för kollektivtrafiken i HRT-området. I och med förändringen kommer Sjundeå att få nyare bussar med lägre utsläpp. 

Kuva Siuntion asemalta. Juna ja ihminen

Med buss till stationen - från stationen till tåg

Bussrutterna förändras inte men vissa busslinjer får utökade trafikeringstider. 

De nya tidtabellerna är upplagda så att det finns en anslutning från flera områden till Y-tåg som avgår från Sjundeå kl. 7.09 och 7.54. I fortsättningen kommer det också att finnas bussförbindelser från tågen som anländer till Sjundeå kl. 16.06 och kl. 17.10.

Servicelinjetrafiken kommer att köras som nu dvs. linjerna kör dagtrafik mellan avgångarna som betjänar skolelever. Från hösten körs servicelinjerna enligt samma tidtabeller varje vardag. Servicelinjetrafiken körs på linjerna 913(A,B), 915(A,B), 916K och 917. Tidtabellerna är planerade så att det finns ca 1,5 timmar tid att uträtta ärenden i kommuncentret.

Övriga förändringar

I kommuncentret sker det några förändringar i busshållplatser mellan Utbildningscampus och Matkahuolto. Med dessa förändringar vill man säkerställa att trafiken löper smidig även under livligare tider.

Vi vill också förbättra hållplatsinformationen. Hållplatserna på Sjundeåvägen mellan Sparbanksvägen-Billskogsvägen får HRT:s hållplats- och linjeskyltar som är likadana med dem som används bland annat i Esbo och Helsingfors. Sammanlagt får ca tio hållplatser linjeinformation i augusti 2023.

 

 

Tidtabeller

Tidtabellerna och rutterna för Sjundeås busslinjer 912-917 från 10.8 finns att söka i Reseplaneraren. Du hittar tidtabellerna också via sidan Tidtabellerna i utskrivbar form (i pdf-form).