Så här går spårvagnarna på hösten – gatuarbeten på Mannerheimvägen flyttas till sträckan Runebergsgatan och Grejusgatan

Spårvagnsrutterna ändras 2.9 när gatuarbeten på Mannerheimvägen framskrider. Linjerna 2, 3, 4 och 10 kommer att köra undantagsrutter till slutet av 2025.

Det första skedet av gatuarbeten på Mannerheimvägen öppnas för trafik på hösten och det innebär att linjerna 4 och 10 börjar trafikera Mannerheimvägen på sträckan Glaspalatset - Operan.

Arbetena fortsätter på sträckan Runebergsgatan och Grejusgatan vilket påverkar spårvagnslinjerna 2, 4 och 10. Undantagsrutterna gäller uppskattningsvis till slutet av 2025.

Undantagsrutter som började i juni gäller till september. Mer information om undantagsrutterna här.

Spårvagnslinjer och ändringar 2.9

  • Linje 2 kör mellan Böle och Operan via Östra Böle, Aleksis Kivis gata och Helsingegatan och trafikerar inte Nordenskiöldsgatan. Ändhållplatsen i Böle flyttar från Mässcentrum till Bangårdsvägen vid Böle station.
  • Linje 4 kör mellan Munksnäs och Operan via Alphyddan. Linjen kör inte heller längs Runebergsgatan utan den kör tillbaka till Mannerheimvägen mellan Operan och Glaspalatset. Linje 4 kör också undantagsrutt och trafikerar inte Munsknäs mellan den 2 och den 15 september på grund av arbeten. Läs mer om undantagsrutten här.
  • Linje 8 återgår i trafiken och ersättningsbuss 8X slutar att trafikera. Samtidigt flyttas ändhållplatsen på Busholmen till nytt läge på Tahitigatan.
  • Linje 10 kör från Operan längs Sturegatan till ändhållplatsen i Vallgård, inte till Lillhoplax. Linjen kör inte heller längs Runebergsgatan utan den kör tillbaka till Mannerheimvägen mellan Operan och Glaspalatset.
  • Rutten för spårvagn 3 förlängs till Lillhoplax för att ersätta linje 10. Det finns inte längre en förbindelse från Lillhoplax till Mannerheimvägen men spårvagnen går till Helsingfors centrum. Spårvagnen kör till Lillhoplax enligt samma trafikeringstider som linje 10 dvs. till ca midnatt. Linje 3N kör till den vanliga ändhållplatsen för linje 3 dvs. till ändhållplatsen på Granvägen.

Rutterna och tidtabellerna uppdateras i Reseplaneraren i juli.

Karta över spåvagnslinjer 2.9.2024–2.3.2025

Karta 2.9.2024–2.3.2025 i PDF-format

ratikka_297x420_skemaattinen_02092024+02032025www.png

Information om arbeten

I och med grundrenoveringen av Mannerheimvägen förnyas kommunaltekniken under gatan. Gång- och cykelvägar samt körfält och spårvagnsspåren på gatan förnyas. I september startar det andra skedet i grundrenoveringen mellan Runebergsgatan och Grejusgatan. Grundrenoveringen påverkar spårvagns- och busstrafiken till slutet av 2025.

HRT svarar inte för arbeten men vi ordnar undantagstrafiken och berättar om trafikändringar. Vi har planerat våra undantagsrutter så att de är så smidiga som möjligt.

Mer information om arbeten (på finska): manskunkatutyot.fi