Förändringar i spårvagnsrutter från 2.9 – den andra fasen av Mannerheimvägens grundrenovering startar

Från och med måndag 2.9 kör spårvagnarna inte mellan Helsingegatan och Grejusgatan på Mannerheimvägen. Spårvagnslinjerna 2, 3, 4 och 10 får nya rutter och linjerna 1 och 8 slutar att köra avvikande rutter. Arbetena på Mannerheimvägen påverkar trafikeran till slutet av 2025.

Den första fasen av gatuarbeten på Mannerheimvägen slutar på hösten, vilket innebär att linjerna 4 och 10 börjar trafikera Mannerheimvägen på sträckan Glaspalatset - Operan. Arbetena fortsätter på sträckan mellan Runebergsgatan och Grejusgatan vilket påverkar spårvagnslinjerna 2, 4 och 10. Undantagsrutterna gäller uppskattningsvis till slutet av 2025.

De undantagsrutter som började i juni gäller till september. Mer information om undantagsrutterna finns i vårt meddelande.

Ändringar från och med måndag 2.9

  • Linje 1 återgår till ordinarie rutt och börjar köra via Tölö.
  • Linje 2 kör mellan Böle och Operan via Östra Böle, Aleksis Kivis gata och Helsingegatan och trafikerar inte Nordenskiöldsgatan. Ändhållplatsen i Böle flyttar från Mässcentrum till Bangårdsvägen vid Böle station.
  • Linje 4 kör mellan Mejlans och Operan via Alphyddan. Linjen kör inte längre längs Runebergsgatan utan längs Mannerheimvägen mellan Operan och Glaspalatset. Linje 4 kör också undantagsrutt och trafikerar inte Munksnäs mellan den 2 och den 15 september på grund av arbeten. Läs mer om undantagsrutten här.
  • Linje 8 återvänder till trafiken och trafiken på ersättningsbuss 8X upphör. Samtidigt flyttas ändhållplatsen på Busholmen till nytt läge på Tahitigatan.
  • Linje 10 kör från Operan längs Sturegatan till ändhållplats Pauluskyrkan i Vallgård, inte till Lillhoplax. Linjen kör inte heller längs Runebergsgatan utan längs Mannerheimvägen mellan Operan och Glaspalatset.
  • Rutten för linje 3 förlängs till Lillhoplax för att ersätta linje 10. Det finns inte längre en förbindelse från Lillhoplax till Mannerheimvägens södra ände, men spårvagnen går till Helsingfors centrum. Spårvagnen kör till Lillhoplax enligt samma trafikeringstider som linje 10 dvs. till ca midnatt. Linje 3N kör till den vanliga ändhållplatsen för linje 3 dvs. till ändhållplatsen på Granvägen i Mejlans.

Du hittar mer information om rutterna och hållplatserna nedan. Rutterna och tidtabellerna finns också i Reseplaneraren.

Kartan över spårvagnslinjerna från 2.9.2024

Kartan i PDF-format

ratikka_297x420_skemaattinen_02092024+02032025www.png

Information om arbeten

I och med grundrenoveringen av Mannerheimvägen förnyas kommunaltekniken under gatan. Gång- och cykelvägar samt körfält och spårvagnsspåren på gatan förnyas. I september startar det andra skedet i grundrenoveringen mellan Runebergsgatan och Grejusgatan. Grundrenoveringen påverkar spårvagns- och busstrafiken till slutet av 2025.

HRT svarar inte för arbeten men vi ordnar undantagstrafiken och berättar om trafikändringar. Vi har planerat våra undantagsrutter så att de är så smidiga som möjligt.

Mer information om arbeten (på finska): manskunkatutyot.fi

 

Förändringar per linje

Linje 1 återgår till att köra via Helsingegatan och Runebergsgatan

Linje 1 återgår till sin vanliga rutt och börjar köra via Tölö. Linjen kör inte längre via Hagnäs och Kronohagen.

Linje 2 kör inte längre via Nordenskiöldsgatan

På grund av den andra fasen av renoveringen av Mannerheimvägen kör linje 2 via Östra Böle, Aleksis Kivis gata och Helsingegatan mellan Böle och Operan. Linjen kör inte längre via Nordenskiöldsgatan. Spårvagnen trafikerar inte hållplatserna Böle station (plattformarna 32 och 34 på Bölebro, H0663/H0664), Löneboställsporten (H0629/H0630), Djurgården (H0601/H0602), Aurora sjukhus (H0639/H0640), Folkpensionsanst. (H0112/H0641), Tölö hall (H0109/H0110) och Rosavillagatan (H0128/H0129).

Linjens ändhållplats i Böle flyttas från Mässcentrum till Böle station för att säkerställa en smidig förbindelse till stationen. Plattform 43 (H0621) ligger på Bangårdsvägen.

Rutten och tidtabellerna för linje 2 i Reseplaneraren:

Böle station – Olympiaterminalen

Olympiaterminalen – Böle station

Linje 4 börjar köra via Alphyddan

Linje 4 börjar köra rakt längs Mannerheimvägen mellan Glaspalatset och Operan. Linjen börjar igen trafikera hållplatserna Nationalmuseum (H0103/H0104) och Hesperiaparken (H0105/H0106) på Mannerheimvägen. Linjen har kört via Runebergsgatan sedan mars 2023.

På grund av den andra fasen av renoveringen av Mannerheimvägen börjar linje 4 köra via Alphyddan mellan Mejlans och Operan. Rutten går via Nordenskiöldsgatan, Viborgsgatan, Västra Brahegatan och Helsingegatan. Restiden från Munksnäs till Helsingfors centrum förlängs med ca 5 minuter.

Linje 4 kör undantagsrutt och trafikerar inte Munksnäs 2–15.9 på grund av arbeten. Under denna tid ligger linjens ändhållplats på Granvägen i Mejlans. Läs vårt meddelande.

Rutten och tidtabellerna för linje 4 i Reseplaneraren:

Mejlans – Skatudden (2–15.9)

Skatudden – Mejlans (2–15.9)

Munksnäs – Skatudden (från och med 16.9)

Skatudden – Munksnäs (från och med 16.9)

Linje 8 återvänder till trafiken och trafiken på ersättningsbuss 8X upphör

Trafiken på ersättningsbuss 8X upphör och spårvagn 8 börjar igen köra via Arabia, Sörnäs, Tölö och Busholmen.

Ändhållplatsen för linje 8 på Busholmen flyttas till nytt läge på Tahitigatan. Den tidigare ändhållplatsen Utterhällen dras in. Syftet med förändringen är att förbättra förbindelserna från Busholmens södra del på vardagar. Linje 8T, som trafikerar på veckosluten, börjar köra ända till Västra terminalen.

Rutten och tidtabellerna för linje 8 i Reseplaneraren:

Busholmen – Arabia

Arabia – Busholmen

Trafiken på linje 9B upphör

Trafiken på linje 9B upphör. Linjen har ersatt metron under sommaren.

Linje 10 kör till Vallgård och linje 3 till Lillhoplax

På grund av grundrenoveringen av Mannerheimvägen börjar linje 10 köra till Vallgård i stället för Lillhoplax. Rutten för linje 3 förlängs till Lillhoplax för att ersätta linje 10. Det finns inte längre en förbindelse från Lillhoplax till Mannerheimvägens södra ände, men spårvagnen går till Helsingfors centrum. Linje 3 kör via Alphyddan och Hagnäs. Linje 3 kör till Lillhoplax enligt samma trafikeringstider som linje 10 dvs. till ca midnatt. Linje 3N kör till den vanliga ändhållplatsen för linje 3 dvs. till ändhållplatsen på Granvägen i Mejlans.

Undantagsrutten för linje 10 går från Operan via Helsingegatan och Sturegatan till åndhållplats Pauluskyrkan i Vallgård.

Linje 10 börjar köra längs Mannerheimvägen mellan Glaspalatset och Operan. Linjen börjar igen trafikera hållplatserna Nationalmuseum (H0103/H0104) och Hesperiaparken (H0105/H0106) på Mannerheimvägen. Linjen har kört via Runebergsgatan sedan mars 2023.

Rutten och tidtabellerna för linje 3 i Reseplaneraren:

Lillhoplax – Olympiaterminalen

Olympiaterminalen – Lillhoplax

Rutten och tidtabellerna för linje 10 i Reseplaneraren:

Kirurgen – Vallgård

Vallgård – Kirurgen