I trafikmedlet
För oss alla är det trevligt och tryggt att åka kollektivt när vi följer gemensamma spelregler. Detta gäller såväl transport av cykel eller skateboard som att resa med sällskapsdjur.
Att stiga ombord och visa biljetten
På de blå bussarna kan du stiga på genom framdörren.
När du stiger på bussen ska du visa upp din giltiga biljett för föraren eller kortläsaren.
Visa upp biljettskärmen i HSL-appen eller engångs- eller dygnsbiljett av papper för föraren.
Om du har HRT-kortet eller ett engångskort av papp, visa upp det för kortläsaren. Om du använder värde på ditt HRT-kort, välj först de önskade zonerna och visa sedan kortet för kortläsaren.
På de orange bussarna, det vill säga stombussarna kan du stiga på genom fram- och mittdörren och behöver inte visa upp din biljett. Du ska dock visa upp din biljett för kontrollanten eller föraren när de ber att få se den. Var vänlig och låt de på bussen stiga av innan du stiger på.
Kom ihåg dock att du alltid måste ha en giltig biljett för att resa med stombuss. Kollektivtrafikfordon har ingen biljettförsäljning, så kom ihåg att köpa biljetten före resan till exempel via HSL-appen. Om du använder värde på ditt HRT-kort, köp biljetten i kortläsaren direkt efter att du stigit ombord.
Att man kan stiga på utan att behöva visa upp biljetten snabbar upp trafiken – stombussarna behöver inte stanna vid hållplatserna lika länge som andra bussar.
Du kan stiga på närtågen genom alla dörrar utan att behöva visa upp din biljett. Du ska dock visa din biljett för kontrollanten, konduktören eller föraren när de ber att få se den.
Kom ihåg dock att du alltid måste ha en giltig biljett för att resa med närtåg.
Du kan stiga på metron genom alla dörrar. Var vänlig och låt de på tåget stiga av innan du stiger på.
Du måste alltid ha en giltig biljett för att resa på metron. Biljetten måste vara giltig på metrons perrongområde. Betalområdet börjar vid metrostationens rulltrappor vid kortläsarna. Köp biljetten i god tid. Om du köper biljetten via HSL-appen, säkerställ att den finns i din telefon innan du går till betalområdet. Om du använder värde på ditt HRT-kort, köp biljetten i kortläsaren.
Du kan stiga på metron utan att behöva visa upp din biljett. Du måste dock visa din biljett för kontrollanten vid biljettkontroll.
Du kan stiga på spårvagnen genom alla dörrar utan att behöva visa upp din biljett. Du ska dock visa din biljett för kontrollanten eller föraren när de ber att få se den.
Kom ihåg att du alltid måste ha en giltig biljett för att åka spårvagn. Köp biljetten före resan till exempel i HSL-appen och säkerställ att den finns i din telefon innan du stiger ombord på spårvagnen. Ombord på trafikmedel säljs inga biljetter. Om du använder värde på ditt HRT-kort, köp biljetten i kortläsaren direkt efter att du stigit ombord.
Påstigning sker på kajområdet. Vänta tills alla passagerare har stigit av innan du stiger ombord.
Du behöver inte visa upp din biljett när du stiger på färjan eller går genom porten på kajområdet. Du ska dock visa upp din biljett för kontrollanten vid biljettkontroll.
Kom ihåg att du alltid måste ha en giltig biljett innan du går till färjans kajområde. Köp biljetten i god tid före resan till exempel i HSL-appen. Ombord på färjan säljs inga biljetter. Om du köper biljetten via HSL-appen, säkerställ att den finns i din telefon innan du går till färjans kajområde. Om du använder värde på ditt HRT-kort, köp biljetten i kortläsaren på färjans kajområde.
Tips för resan
När du stiger på bussen visa upp:
-
ditt HRT-kort eller engångskort av papp för kortläsaren
-
enkel- och dygnsbiljett av papper samt biljettskärmen i HSL-appen till bussföraren.
Du kan stiga på närtåget, metron, Sveaborgfärjan samt på stombussarna 200, 500, 510, 550 och 560 utan att visa upp din biljett. Du måste dock visa upp biljetten till biljettkontrollant, konduktör eller föraren om de vill se den.
Köp din biljett via HSL-appen innan din resa börjar. Säkerställ att biljetten finns i din telefon innan du stiger på bussen, spårvagnen eller tåget. Om du åker metro ska biljetten finnas i din telefon innan du går in på betalningsområdet som börjar vid kortläsarna.
På motsvarande sätt ska biljetten finnas i din telefon innan du går in på kajområdet vid Sveaborgsfärjan.
Om du har med dig ett barn i åldern 0–6 år i barnvagn, kärra eller rullstol, får du resa utan biljett.
Du kan ta cykeln med på närtågen och metron i mån av plats. Du kan också ta cykeln med på Sveaborgsfärjan men då ska du betala en extra avgift. Det är inte tillåtet att ta med cykeln på bussar och spårvagnar.
Du får ta med dig bagage i rimlig mängd, till exempel matkassar, resväskor, barnvagn eller skidor. Transportering av stora bagage kan begränsas på U-linjernas bussar.
Du får ändå inte störa andra passagerare med bagaget. Chauffören måste inte ta stora skrymmande saker ombord ifall de är till hinder för de andra passagerarna.
Chauffören kan också neka att ta med flera barnvagnar eller rullstolar än det finns rum för.
Du kan ta med hundar, katter och andra sällskapsdjur utan extra avgift men visa hänsyn mot övriga passagerare. På metron och närtågen kan sällskapsdjuren resa endast på de vagnar där det inte finns ett märke vid dörren som förbjuder sällskapsdjuren.
Små sällskapsdjur ska sitta i mattens eller hussens famn, stora på golvet. Av säkerhetsskäl använd hissen på stationer.
Ledhundar för synskadade eller för invalider och befolkningsskyddshundar kan alltid tas med i fordonet.
Barnvagn eller keldjur tas vanligtvis inte med på U-linjernas bussar utan avgift. Läs mer
Du kan ta skateboard och sparkcykeln med på kollektivtrafikmedlet om du bär den och ser till att du inte stör andra passagerare.
Du får inte ha på dig rullskridskor ombord på våra trafikmedel av säkerhetsskäl.
Elmopeder som används som hjälpmedel är tillåtna ombord på metron, tåget och Sveaborgsfärjan. Du behöver inte köpa eller visa upp biljetten om du använder en elmoped som hjälpmedel.
Det är förbjudet att ta med en elmoped på bussen eller spårvagnen, eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme för den på rullstolsplatsen. Andra typer av elmopeder får inte transporteras i HRT:s kollektivtrafikmedel.