Turvallisuus
Turvallisuus on meille HSL:ssä erittäin tärkeää. Voit vaikuttaa myös itse siihen, että liikenteessä on turvallista matkustaa.
Turvallisuusohjeita
Soita hätäkeskuksen numeroon 112
- sairauskohtaustilanteissa
- väkivaltatilanteissa
- tulipaloissa
- jos sinua uhkaillaan tai koet olosi uhatuksi liikennevälineessä, asemalla tai pysäkillä
- jos et voi ilmoittaa kuljettajalle matkantekoon liittyvästä häiriöstä
- muissa hätätilanteissa, kuten raiteilla olevista ihmisistä, materiaalista tai muusta sellaisesta, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen
Kerro hätäkeskukselle
- kuka olet
- mitä on tapahtunut
- missä liikennevälineessä olet (jos mahdollista, selvitä myös kulkuvälineen numero tai muu yksilöivä tunnus)
- mikä on sijaintisi
Älä katkaise puhelua ennen kuin olet saanut luvan.
Lähijunaliikenteessä toimii myös turvakeskus (p. 050 44 333 58) ja metroliikenteessä metron turvavalvomo (p. 09 510 47 000). Voit soittaa näihin numeroihin kiireettömissä asioissa, kuten havaitessasi vailla omistajaa olevan laukun tai kassin.
Lähi- ja metrojunissa on myös hätäpuhelin tai SOS-puhelin, jolla saa tarvittaessa yhteyden suoraan kuljettajaan.
Bussissa voit ilmoittaa häiriöistä tai poikkeamista kuljettajalle. Hätätilanteessa voit soittaa myös suoraan hätäkeskuksen numeroon 112.
Jos liikenneväline pysähtyy vian tai muun häiriötilanteen vuoksi, odota paikoillasi henkilökunnan ohjeistusta. Evakuointitilanteessa henkilökunta opastaa turvallisen poistumistien. Älä poistu paikalta, ennen kuin olet saanut luvan joko henkilökunnalta tai pelastuslaitokselta.
Liikennevälineen ulkopuolella voi olla vaarallista liikkua omatoimisesti. Sähköjohtimissa voi olla jännite tai raiteilla saattaa liikkua junia.
Liikennevälineessä sattuva tulipalo aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen. Pyri ensisijaisesti pois palopesäkkeen luota ja kuuntele henkilökunnan ohjeita. Liikennevälineissä on myös ensisammutusvälineitä, joiden sijainti on merkitty opastein. Jos liikenneväline on tunnelissa tulipalon syttyessä, on tärkeää, että evakuointitilanteessa on tiedossa oikea poistumissuunta.
Evakuointitilanteet tunneleissa
Kehäradan Lentoaseman tunneli
Kehäradan Lentoaseman tunneli muodostuu kahdesta rinnakkaisesta tunnelista eri suuntien junille. Tulipalotilanteissa matkustajia opastetaan siirtymään yhdyskäytävien kautta viereiseen tunneliin. Liikennehenkilökunta antaa evakuointiohjeita, ja tarvittaessa ohjeita kuulutetaan hätäkuulutusjärjestelmän kautta. Junasta saa poistua vasta sen jälkeen, kun junaliikenne tunnelissa on pysäytetty.
Ota huomioon korkeusero vaunun lattian ja maan pinnan välillä, jos joudut poistumaan junasta muualla kuin laiturialueella. Turvallisinta on istua vaunun oven kynnykselle ja poistua junasta laskeutumalla.
Ratatunnelien välille on rakennettu osastoituja yhdyskäytäviä, joihin pääsee vihreiden ovien kautta. Ratatunnelissa on opastekylttejä lähimmälle yhdyskäytävälle. Yhdyskäytävän ovi on suljettava heti, kun se on mahdollista.
Yhdyskäytävästä löytyy yhdyskäytävän sijaintitieto sekä poistumisopastuskartta, josta näkee lähimmän poistumistien sijainnin ratatunnelista.
Asemilla, ratatunnelissa ja yhdyskäytävissä on hätäpuhelimia, joilla saat yhteyden junaliikenteen tekniseen valvomoon.
Metrotunneli
Metrotunnelissa ei ole erillisiä yhdys- tai pelastuskäytäviä. Jos metrojuna pysähtyy tunneliin, odota ohjeita liikennehenkilökunnalta tai viranomaisilta.
Metroradalla kulkeminen on hengenvaarallista, sillä metrojunien sähköjohtimet sijaitsevat ratatasolla.
Paloheinän joukkoliikennetunneli
Paloheinän joukkoliikennetunnelissa ajaa runkolinja 560. Tulipalotilanteissa Paloheinän joukkoliikennetunnelissa matkustajia opastetaan siirtymään tunnelissa sijaitsevien vihreiden ovien kautta viereiseen pelastustunneliin. Liikennehenkilökunta antaa evakuointiohjeita ja tarvittaessa ohjeita voidaan kuuluttaa hätäkuulutusjärjestelmän kautta. Etene pelastustunnelissa sitä tunnelin suuaukkoa kohden, josta poistuminen voi tapahtua turvallisesti. Pelastustunnelin ovi on suljettava heti, kun se on mahdollista.
Lähijunissa on hätäjarru. Metrojunissa ja metroasemilla on hätäpysäytin. Hätäjarrua tai hätäpysäytintä on käytettävä, jos radalla on henkilö tai vaaraa aiheuttava esine eikä vaaratilanne ole muutoin vältettävissä. Hätäjarrua tai hätäpysäytintä voi käyttää myös silloin, kun lähijuna tai metrojuna on lähtenyt liikkeelle ja matkustaja on jäänyt puristuksiin oven väliin.
Hätäjarrun tai hätäpysäyttimen aiheeton käyttö on rangaistava teko.
Suurimmassa osassa joukkoliikennevälineitä sekä linja-autoterminaaleissa, juna-asemilla ja laitureilla on tallentava valvontakamerajärjestelmä. Valvonnalla torjutaan häiriöitä ja ilkivaltaa. Lisäksi kuvatallenteita käytetään rikosten selvittämiseen.
Tee rikosilmoitus mahdollisimman pian, jos joudut rikoksen uhriksi joukkoliikennevälineessä, asemalla tai terminaalissa. Poliisi voi pyytää kameravalvontajärjestelmän ylläpitäjältä kuvatallenteita tutkinnan aloittamisen jälkeen. Kuvatallenteita säilytetään rajoitettu aika.
Joukkoliikenne ja asemat ovat julkisia paikkoja. Kuvaaminen on sallittua, mutta muistathan, että et voi julkaista kaikkea kuvaamaasi materiaalia. Kuvattavan henkilön yksityisyyttä tai kunniaa loukkaavan kuvan julkaiseminen ei ole sallittua. On kohteliasta kysyä kuvauksen kohteelta lupa kuvaukseen ja kertoa kuvan käyttötarkoituksesta. Vältä myös tilanteita, joissa kirkkaat salamalaitteet saattavat haitata kuljettajan näkökykyä.
Kypärän käyttö ei ole pakollista. HSL suosittaa pyöräilykypärän käyttöä myös kaupunkipyörillä liikkuville aina, kun se on mahdollista. Valitettavasti emme voi vuokrata pyöräilykypäriä hygienia- ja logistiikkasyistä.
Varaudu äkillisiin tilanteisiin
Pidä kiinni tangoista tai turvalenkeistä, jos joudut seisomaan tai siirtymään liikkuvan liikennevälineen sisällä. Varmista myös, että saat jostain kiinni silloinkin, kun sinulla on mobiililaite kädessäsi. Kuljettaja voi joutua tekemään äkillisen väistöliikkeen tai jarrutuksen.
Huomioithan, että kaupunkiliikenteeseen suunnitelluissa busseissa ei ole turvavöitä eikä niiden käyttöpakkoa. Se helpottaa bussissa liikkumista myös ruuhkatilanteissa ja voit käyttää matkustamiseen tarkoitettuja seisomapaikkoja. Bussimatkat kaupunkiliikenteessä ovat huomattavasti lyhyempiä kuin pitkän matkan bussiliikenteen. Vaikka HSL:n bussit kulkevat osittain myös maaseutumaisilla alueilla Tuusulassa, Sipoossa ja Siuntiossa, myös näillä alueilla on käytössä kaupunkiliikenteen linja-autot.
Matkustaminen lastenvaunujen kanssa
Jos sinulla on mukanasi lastenvaunut tai -rattaat, varmista, etteivät ne pääse kaatumaan. Lukitse vaunut jarruilla. Pidä aina kiinni lastenvaunuista tai kiinnitä ne paikoilleen autossa olevilla koukuilla, kun matkustat bussissa. Lapsen ei tarvitse olla vaunuissa tai rattaissa, kun nouset sisään liikennevälineeseen. Matkan ajaksi voit mennä myös istumaan lapsen kanssa. Huolehdi siitä, että lapsi istuu turvallisesti penkissä. Varmista, että rattaat eivät lähde liikkeelle, kun liikenneväline liikkuu.
Lue lisää matkustamisesta lastenvaunujen kanssa
Matkustaminen pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa
Pyörätuolia ja rollaattoria voi käyttää kaikissa liikennevälineissä. Busseissa pyörätuolin paikka on bussin keskiovia vastapäätä. Sähkömopedeja, joissa on erillinen ohjaustanko, ei voi kuljettaa linja-autoissa eikä raitiovaunuissa, koska ne eivät mahdu pyörätuolille suunniteltuun tilaan.
Lue lisää pyörätuoleilla tai rollaattoreilla kulkevien matkustamisesta
Rullaluistimet ja muut pyörillä liikkuvat kulkuvälineet
Rullaluistimilla ja pyörillä kulkevilla kulkuvälineillä liikkuminen on turvallisuuden vuoksi kielletty kaikissa liikennevälineissä sekä metroasemilla.
Pyörän saa ottaa mukaan osaan liikennevälineistä: Lue lisää pyörien kuljettamisesta joukkoliikenteessä
Jos kuljetat pyörää metrossa tai lähijunassa, huolehdi, ettei pyörä kaadu muiden matkustajien päälle tai estä sujuvaa liikkumista vaunussa. Asemalla pyörää on aina talutettava. Pyörän kuljettaminen liukuportaissa on kielletty.
Juna- ja metroasemilla on pysyttävä laiturin reunaan merkityn rajan ulkopuolella.
Bussi- ja raitiovaunupysäkeillä tulee väistää pysäkille saapuvaa liikennevälinettä. Siirry mahdollisuuden mukaan pari askelta taaksepäin. Huolehdi erityisesti siitä, että lapset eivät mene pysäkin tai laiturin reunalle. Pysäkille saapuvan bussin keula saattaa koukata pysäkin kautta. Pysäkiltä lähtevän bussin perä saattaa siirtyä useita kymmeniä senttejä pysäkin puolelle. Siksi on tärkeää pysytellä riittävän kaukana pysäkin ja ajoradan reunasta. Varo myös sivupeilejä.
Talviolosuhteissa bussi on pysäkkialueella vaarassa liukua. Pidä riittävä etäisyys pysäkkiä lähestyvään tai siltä lähtevään linja-autoon.
Älä juokse bussin tai raitiovaunun edestä tien yli. Kulje ainoastaan jalankulkijoille merkityillä alueilla linja-autoterminaaleissa. Ajokaistojen poikki oikaiseminen ei ole sallittua.
Liikennevälineisiin nouseminen ja niistä poistuminen sekä liukuportaissa kulkeminen ovat taskuvarkaalle otollisia tilanteita. Pidä huolta omaisuudestasi. Esimerkiksi avoimessa kassissa olevat lompakot ja puhelimet ovat helppo saalis. Varas voi myös yrittää urkkia pankki- tai luottokorttisi pin-koodia asioidessasi lippuautomaatilla.
Kysy turvallisuudesta
Voit lähettää turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä tai palautetta asiakaspalveluumme.