Sähköbussien määrä kasvaa nopeasti
Sähköbussien määrä liikenteessämme on kasvanut nopeasti. Vuonna 2023 Helsingin seudun liikenteeseen tuli 119 uutta sähköbussia. 2024 busseistamme oli sähköisiä 40 %. Liikenteessä oli 547 sähköbussia, kun koko HSL-liikenteessä ajaa noin 1 363 bussia.
Bussiliikenteen kilpailutus kannustaa sähköbusseihin
Suosimme bussiliikenteen kilpailutuksissa sähköistä kalustoa. Pidämme huolta siitä, että tietty määrä kilometreistä, joita kilpailuttamassamme bussiliikenteessä ajetaan vuosittain, liikennöidään sähköisellä kalustolla. Liikennöitsijät tarjoavat sähköbusseja myös omasta aloitteestaan.
Olemme seuranneet kilpailutuksissamme vuodesta 2020 alkaen sähköbussien akkujen tuotannon vastuullisuutta. Vaadimme, että sähköbussin valmistaja liittää tarjoukseensa selvityksen akkujen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista sekä akkujen valmistamisen vastuullisuudesta.
Kehitämme sähköbussien elinkaarta
Olemme seuranneet kilpailutuksissamme vuodesta 2020 alkaen sähköbussien akkujen tuotannon vastuullisuutta. Vaadimme, että sähköbussin valmistaja liittää tarjoukseensa selvityksen akkujen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista sekä akkujen valmistamisen vastuullisuudesta.
Teemme muiden pohjoismaisten joukkoliikenteen tilaajien kanssa yhteistyötä sähköbussien elinkaariarvioinnin kehittämiseksi. Elinkaariarvioinnissa pyritään ottamaan huomioon sähköbussien akkujen valmistuksessa syntyvät päästöt, jotta ne voitaisiin tulevaisuudessa ottaa kilpailutuksissa huomioon.
Sähköbussien hankintahinta on huomattavasti korkeampi kuin dieselbussien. Kuitenkin sähköenergia on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna melko halpaa ja polttoaine kallista, joten kokonaiskustannusten osalta sähköbussiliikennepalvelu on ollut keskimäärin 9 % halvempaa kuin dieselbusseilla suoritettu palvelu. Tämä johtuu pääosin sähköenergian halvemmasta hinnasta, sähköbussien alhaisemmista ylläpitokustannuksista sekä sähkömoottorin dieselmoottoria huomattavasti paremmasta energiatehokkuudesta.
Sähköbussit ovat operoinnin osalta päästöttömiä. Niiden valmistaminen kuitenkin aiheuttaa enemmän päästöjä kuin dieselbussien valmistus, pääosin suurten akkujen valmistuksen aiheuttamien päästöjen vuoksi. Näin ollen tulevaisuudessa pelkkien operoinnin päästöjen laskeminen ei kerro koko totuutta, jonka vuoksi olemme alkaneet kehittämään elinkaaripäästölaskelmaa. Suurimpana ongelmana elinkaaripäästöjen laskemisessa on tietojen laatu; sähköbussit ja akut tehdään pääosin Kiinassa eikä meille välttämättä ole luotettavaa näkyvyyttä kiinalaisten tehtaiden päästöihin.
Vuosi 2024 oli kuitenkin käänteentekevä, kun käyttämämme sähköbussikaluston osalta on tullut saataville EPD-raportit (Environmental Product Declaration). EPD-raporteissa on laskettu sähköbussien elinkaaripäästöt yhdenmukaisesti ja nämä laskelmat on verifioitu kolmannen osapuolen toimesta. Näin ollen pystymme EPD-raporttien sekä muiden tietolähteiden aineistoja yhdistelemällä laskemaan suuntaa antavasti sähköbussien elinkaaripäästöt.
Laskelmiemme perusteella sähköbussin elinkaaripäästöt (CO2) ovat 92 % alhaisemmat kuin dieselbussilla. Vaikka sähköbussin valmistuksen päästöt ovat jonkin verran dieselbussin valmistuksen päästöjä korkeammat (+28 %), muut päästöt ovat dieselbusseilla korkeammat fossiilisen polttoaineen jalostuksesta, logistiikasta sekä käyttämisestä johtuen. Vertailun vuoksi laskimme takautuvasti bussiliikenteen elinkaaripäästöt vuodesta 2010 lähtien. Koska valtaosa päästöistä tulee operoinnista, jota olemme tähän asti seuranneet, saadut tulokset elinkaaripäästöjen osalta ovat hyvin samankaltaisia kuin operointipäästöjen osalta. Tulee kuitenkin muistaa, että elinkaarilaskelmien osalta on huomattavasti paljon enemmän epävarmuuksia, sillä niissä joudutaan käyttämään paljon keskiarvoja ja yleistyksiä primääridatan saatavuuden puutteiden vuoksi.