Jokaisesta väärennetystä lipusta tehdään rikosilmoitus
Väärennetty lippu tarkoittaa joukkoliikenteen matkalippua jäljittelevää kopiota. Teemme jokaisesta väärennetystä lipusta rikosilmoituksen. Seurauksena voi olla sakkorangaistus ja merkintä omiin tietoihin poliisin henkilörekisteriin. Rikosnimike voi olla esimerkiksi lievä väärennys. Väärennettyjen lippujen käytössä syyllistytään usein myös henkilötietoihin liittyviin rikoksiin.
“Väärennettyjä lippuja esiintyy jokaisessa ikäryhmässä sukupuoleen tai muuhun demografiseen tietoon katsomatta. Erityisen huolissamme olemme kuitenkin nimenomaan nuorten keskuudessa tapahtuvasta toiminnasta. Ajattelemattomuudella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Olemmekin mm. vierailleet nuorisotiloilla keskustelemassa heidän kanssaan - pyrkimyksenämme ennaltaehkäistä ja vähentää väärennettyjen lippujen käyttöä”, matkalippujen tarkastus -yksikön päällikkö Satu Koskinen sanoo.
Väärennettyjä lippuja esiintyy liikennevälineissämme viikoittain. Vakavat seuraukset tulevat valitettavan usein yllätyksenä heille, jotka yrittävät näillä lipuilla matkustaa.
Haluamme kertoa erityisesti nuorille, ettei feikkilippu todellakaan kannata
Feikkilipun käyttäminen on ihan lipun laitonta. Elokuun 21. päivänä alkavassa kampanjassamme viestimme erityisesti nuorille, että feikkilipun käyttäminen on rikos. Vain aidolla matkalipulla saa nousta joukkoliikenteen kyytiin.
Kampanjassa on mukana suosittuja sosiaalisen median vaikuttajia, jotka muistuttavat kanssamme feikkilippujen vakavista seurauksista. Löydät Nuppu Oinaan, Weksin sekä Molybros-kaksikko Iban ja Keinaanin videoita TikTokista sekä Snapchatista elo- ja syyskuun aikana. Molybrosin voit nähdä myös kampanjakuvissa muun muassa liikennevälineidemme näytöillä.
Lisää aiheesta kampanjasivulla