Talviaikatauluihin siirtyminen maanantaina 14.8. tuo muutoksia joukkoliikenteeseen – parannuksia muun muassa keskustan ratikkalinjoihin sekä bussilinjoihin Espoossa ja Laajasalossa

Joukkoliikenne siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 14.8. Luvassa on parannuksia muun muassa keskustan ratikkalinjoihin sekä bussilinjoihin Espoossa ja Laajasalossa. Uudet runkobussit 520 Matinkylä-Martinlaakso ja 530 Matinkylä-Myyrmäki vaikuttavat linjoihin myös laajemmin Espoossa. 

Joukkoliikenne siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 14.8. Luvassa on parannuksia muun muassa ratikkalinjoihin sekä bussilinjoihin Espoossa ja Laajasalossa. Uudet runkobussit 520 Matinkylä-Martinlaakso ja 530 Matinkylä-Myyrmäki vaikuttavat linjoihin myös laajemmin Espoossa. 

Ajantasaisiin reitteihin ja aikatauluihin voit jo nyt tutustua Reittioppaasta.

Omia linjojasi koskevat muutokset löydät kätevimmin osoitteesta hsl.fi/matkustaminen/liikenne, josta voit hakea linja- tai aluekohtaiset tiedotteet. Voit myös saada tiedotteet suoraan sähköpostiisi lisäämällä suosikkeihin sinua kiinnostavat alueet sekä käyttämäsi linjat ja pysäkit HSL-tunnuksesi Omat valinnat -kohdassa.

 

Bussilinjoihin parannuksia Espoossa ja Laajasalossa

Espoon bussilinjat uudistuvat, kaksi uutta runkolinjaa aloittaa ja Siuntion yhteydet paranevat 

Espoon bussilinjat uudistuvat 14.8. Erityisesti muutokset tapahtuvat Leppävaaran ja Tapiolan alueilla, mutta uudet runkolinjat 520 Matinkylä-Martinlaakso ja 530 Matinkylä-Myyrmäki vaikuttavat linjoihin myös laajemmin Espoossa. Osana runkolinjojen perustamista myös useiden bussilinjojen reitteihin tulee muutoksia ja osa lakkaa kulkemasta. Lisäksi runkolinja 550 siirtyy Westendinasemalta Keilaniemeen osana pikaraitiotieliikenteen käynnistymiseen valmistautumista. Kootusti lisätietoja Espoon muutoksista löydät infosivuilta hsl.fi/Espoo2023.

Siuntion joukkoliikenne siirtyy uuteen aikaan jo torstaina 10.8.2023, kun liikenteeseen tulee nykyiseen verrattuna noin 20 lisäbussivuoroa arkipäivisin. Linjat säilyvät käytännössä ennallaan, mutta yhteyksiä lähijuniin parannetaan. Tähän mennessä Siuntion bussit ovat ajaneet pääosin koululais- ja palvelukuljetuksia, joita on voinut käyttää HSL:n lipulla. Muutoksessa Siuntioon tulee aiempaa uudempia ja vähäpäästöisempiä busseja. Lisää näistä muutoksista voit lukea erillisiltä sivulta: hsl.fi/siuntio2023

Laajasalon linjoihin reittimuutoksia - uusi linja 87 aloittaa

Laajasalon linjoihin tehdään parannuksia, jotka tulevat voimaan maanantaina 14.8. Reitti- ja vuorovälimuutoksilla vastataan alueen asukasmäärän kasvuun ja toisaalta alueella oleviin työmaihin.

Linjojen uudistuksiin lukeutuvat muun muassa linjojen 84 ja 88 reittimuutokset, uuden linjan 87 aloittaminen sekä muita pienempiä muutoksia. Pääset lukemaan kootusti muutoksista tästä blogikirjoituksesta.

Osa koululaislinjoista siirtyy talviliikenteeseen jo ennen 14.8.

Koulujen syyslukukauden alkamispäivämäärät vaihtelevat kunnittain, joten osa koululaislinjoista siirtyy talviaikatauluihin jo aiemmin kuin 14.8. Lisäksi jotkut linjat ajavat ylimääräisiä vuoroja keskiviikosta perjantaihin 9.-11.8. koulujen oppituntien alkamis- ja päättymisaikojen mukaan. Löydät koululaislinjojen lisälähdöt ja poikkeukset täältä.

Pieniä muutoksia Helsingin lähibusseihin

Itäisen Helsingin lähibusseissa tapahtuu pieniä muutoksia. Torstaista 10.8. alkaen lähibussi 805 siirtyy ajamaan Puotilan kautta ja korvaa siten linjan 801 poistuvaa palvelua. Pääset tiedotteeseen lähibussien 805 ja 801 muutoksista tästä.

Torstaina 10.8. myös Vuosaaren lähibussi 814 alkaa kiertää Merikorttitien ja Merikorttikujan kautta tarjoten paremmat yhteydet reitin varrelta lähipalveluihin. Lue lisää lähibussin 814 reittimuutoksesta tästä.

Lisäksi läntisen Helsingin lähibussien 31 ja 32 päätepysäkin nimi muuttuu Lassilaksi 14.8. Bussien reitit eivät muutu, mutta uusi nimi kuvaa selkeämmin linjojen päätepysäkkiä. Lisätietoa muutoksesta voit lukea tästä.

 

Raitiolinjat 3 ja 10 palaavat normaaleille päätepysäkeilleen, yöratikka 9N aloittaa

Työmaiden päättymisen myötä linjat 2, 3 ja 10 pääsevät palaamaan aiemmille päätepysäkeilleen. Linja 2 siirtyy jälleen Ilmalaan, jonka lisäksi se alkaa ajaa Kampin metroaseman kautta Mannerheimintien sijaan. Kampin reittimuutoksen tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä Mannerheimintien katutöiden ajan.

Lisäksi linja 10 palaa normaalille reitilleen Pikku Huopalahteen, jonka seurauksena myös linja 3 pääsee taas ajamaan Meilahteen normaalille päätepysäkilleen.

Syksyllä aloittaa myös HSL:n ensimmäinen yöratikka 9N, joka kulkee viikonloppuöisin Jätkäsaaren ja Linjojen välillä. Yhdessä linjat 9 ja 9N tarjoavat viikonloppuisin lähes ympärivuorokautista raitioliikennettä reittinsä varrella.

Lue lisää raitiolinjojen muutoksista erillisestä tiedotteesta.

 

Metron vuorovälit tihenevät ruuhka-aikaan

Metron vuorovälit uudistuvat vastaamaan paremmin ruuhka-ajan suurempiin matkustajamäärin. Jatkossa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin metro lähtee ruuhka-aikaan pääteasemilta 5 minuutin välein, eli välillä Itäkeskus - Tapiola metron vuoroväli on 2,5 minuuttia. Maanantaisin ja perjantaisin vuorovälit ovat vastaavasti 6 ja 3 minuuttia.

Eri arkipäivien mukaan muuttuvat aikataulut mahdollistavat tavallista enemmän metrovuoroja juuri niille päiville, jolloin metrossa on eniten matkustajia. Lue lisää metron aikataulujen uudistumisesta erillisestä tiedotteesta.

 

Junien poikkeusjärjestelyt jatkuvat

Huomaathan, että Pääradalla tehtävät ratatyöt ovat edelleen käynnissä ja vaikuttavat HSL:n K-, I- ja P-juniin sekä VR:n D-, R- ja Z-juniin. HSL:n junaliikenteen osalta poikkeusjärjestelyt kestävät lokakuun loppuun asti. Lue lisää ratatöiden vaikutuksista erillisestä tiedotteesta.