Yrittäjä, joko tunnet työmatkaedun?

Lounas-, liikunta- ja kulttuuriedut ovat hyvin yleisiä ja tunnettuja henkilöstöetuja. Myös työmatkaedun kiinnostavuus on kasvanut, kun sen verotusta kevennettiin vuoden 2021 alusta alkaen. Meiltä kysytäänkin usein, kuinka yrittäjät ja pienet yritykset voivat hyötyä työmatkaedusta. Kokosimmekin tähän pienen tietopaketin aiheesta.

mies ja hsl-sovellus.jpg

Työmatkaetu, viralliselta nimeltään "työsuhdematkalippu", on työnantajan työntekijälleen hankkima henkilökohtainen matkalippu joukkoliikenteeseen asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten. Kun toimit yrityksessäsi palkansaajana, voit tarjota itsellesi työmatkaedun. Sinun tulee työskennellä yrityksessä, jotta työmatkaetusi voidaan katsoa verovapaaksi luontaiseduksi. Toiminimellä työskentelevä tai kevytyrittäjä ei siten voi tätä luontoisetua itselleen tarjota.

Työmatkaetu palkanmaksussa ja verotuksessa

Työmatkaedusta ei tarvitse maksaa lakisääteisiä vakuutusmaksuja, jos se annetaan palkan lisäksi. Mikäli etu vähentää työstä saatavaa bruttopalkkaa, tulee verovapaastakin osasta maksaa eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutusmaksut.

Luontoisetu on yksi palkan maksamisen tapa. Edun kustannukset voit vähentää täysimääräisesti yrityksesi verotuksessa. Vuoden 2021 alusta alkaen matkalippuetu voi olla veroton jopa 3 400 euroa vuodessa. Katso tarkemmat ohjeet luontoisetujen verotuksesta Verohallinnon sivuilta.

Lipun hankkiminen

Lippua hankittaessa huomioitavaa on, että yrityksesi toimii lipun ostajana. Omalla rahalla/luottokortilla maksetun lipun kuittia vastaan työmatkaetua ei voi tarjota. 

Työsuhdematkalippu voidaan toteuttaa olemassa olevia matkakortti- ja lippujärjestelmiä hyödyntäen. Työnantaja voi sopia esim. HSL:n kanssa siitä, että nimettyjen palkansaajien lipun hinta laskutetaan työnantajalta.
Lipun hankkiminen voidaan järjestää myös siten, että työnantaja luovuttaa palkansaajalle arvosetelin tai muun kohdennetun maksuvälineen, jota käyttämällä palkansaaja hankkii itse matkalipun.

Työnantaja voi hankkia työntekijän käyttöön maksukortin, jolla työntekijä maksaa hankkimansa henkilökunta- tai luontoisedun. Tyypillisesti kyse on kortista, jolle ladattua saldoa työntekijä voi käyttää ainoastaan tiettyjen palvelujen hankintaan. Maksukorttia käytettäessä on olennaista, että kortin käyttö on rajoitettu ainoastaan ennalta määrättyihin kohteisiin. Siten esimerkiksi työntekijälle luovutettua luottokorttia tai muuta vastaavaa yleisesti maksuvälineenä kelpaavaa korttia ei voida pitää kohdennettuna maksuvälineenä.

Työnantajan on kätevää hankkia jatkuva kausilippu suoraan HSL:n uuden verkkopalvelun kautta. Emme veloita lippujen lisäksi mitään ylimääräisiä kuluja.

Esimerkki työmatkaedun hyödyntämisestä

Esko Yrittäjä asuu Espoon Matinkylässä ja kulkee päivittäin työtilaansa Helsingin Ruoholahteen. Hän on hankkinut itselleen yrityksensä kautta HSL:n verkkopalvelusta AB-alueen jatkuvan kausilipun, jolla hän voi tehdä rajattomasti matkoja työ- ja vapaa-aikana. Yritykseltä laskutetaan kuukausittain 30 vrk:n kausilipun hinta (AB–kausilipun hinta on vuonna 2021 62,70 € / 30 vrk). Yrityksen ei tarvitse maksaa sen arvosta palkan lisäkuluja, koska etu on tarjottu palkan päälle. Yritys voi vähentää lipun kustannukset verotuksessaan. Eskolle etu on palkan päälle maksettu täysin veroton luontoisetu.

Liity HSL-verkkopalvelun käyttäjäksi ja ota työmatkaedut käyttöön yrityksessäsi! Palvelun tilaaminen ei maksa mitään, sillä maksat vain käyttöönotetuista lipuista.

Tutustu ja tilaa

Keskustelu

Kommentointiaika päättyi 17.12.2021 klo 23:59.