Pandemia pakotti monen suomalaisen yli vuodeksi etätyöhön. Paluu työpaikalle on edessä viimeistään syksyllä. Pääkaupunkiseudun yritykset pääsevät hyötymään nyt HSL-työmatkaedusta, jota työntekijöiden on entistä helpompi käyttää suoraan HSL-sovelluksessa.
”Olemme pilotoineet vuoden ajan digitaalista palvelua, jossa yritykset voivat alkurekisteröitymisen jälkeen tilata henkilökunnalleen työsuhdematkalippuja kätevästi netistä”, Suvi Lahti HSL:stä kertoo.
Käytännössä myynnissä on 30 päivän kausilippuja, jotka uusiutuvat automaattisesti, jos yritys valitsee jatkuvasti voimassa olevan tilauksen. Työnantaja voi koska tahansa katkaista työsuhdematkalipun verkkopalvelun kautta tai tarjota työmatkaedun vaikka määräajaksi kausityöntekijöille.
Joukkoliikenteen käyttäjiä tukee myös valtio. Työsuhdematkalippujen hankintakulut ovat yritykselle verovähennyskelpoisia eikä niistä peritä palkan sivukuluja. Myös työntekijälle työmatkaetu on ollut vuoden 2021 alusta asti täysin verovapaa luontoisetu 3400 euroon asti vuodessa.
Työsuhdematkalipusta hyötyvät kaikki pääkaupunkiseudulla ja osittain myös kehyskunnissa asuvat. AB-vyöhykkeen matkalippu maksaa työnantajalle yhden työntekijän osalta vain 62,70 euroa kuukaudessa.
HSL-työmatkaetu - parempi kuin palkankorotus?
Työsuhdematkaetu on entistä suurempi valtti myös työntekijöiden rekrytoinnissa ja henkilökunnan sitouttamisessa yritykseen. Erityisesti nuoret työntekijät arvostavat vastuullista yritystä, joka haluaa pienentää hiilijalanjälkeä julkista liikennettä suosimalla.
”Työmatkaetu on loistava lisä lounas-, liikunta- ja kulttuuriseteleiden rinnalle. Työsuhdematkaliput lisäävät työntekijöiden tasavertaisuutta, sillä tästä edusta hyötyvät kaikki. Jokaisen kun on työmatka jotenkin taitettava”, Suvi Lahti uskoo.
Pilottivaiheen kokemukset HSL-työmatkaedusta ovat olleet positiivisia.
”Digipalveluun siirtyneistä moni on sanonut, ettei paluuta entiseen enää ole. HSL-työsuhdematkaliput tulevat myös halvemmaksi kuin yrityksen työntekijöille tarjoama autoetu tai parkkihallien vuokrapaikka, johon voi mennä monta sataa euroa kuussa.”
HSL-työmatkaetu on myös varteenotettava vaihtoehto palkankorotukselle.
”Palkankorotuksesta tulee aina sekä työnantajalle että työntekijälle sivukuluja. Työmatkaedusta hyödytään sen sijaan täysimääräisesti.”
Meille tuli työmatkaetu – näin se toimii
Elinvoima- ja markkinointiyhtiö Helsinki Business Hub otti HSL-työmatkaedun käyttöönsä ensimmäisten yritysten joukossa vuonna 2017. Palvelun siirtyminen mobiiliin vuosi sitten oli tervetullut muutos.
”On hyvä juttu, että muovinen matkakortti vaihtui kännykkäsovellukseen ja HSL-lippujen tilaaminen onnistuu verkkopalvelun kautta. Tavoitteena on päästä eroon kaikista fyysisistä lipuista ja lapuista ja siirtyä digitaalisiin dokumentteihin”, toteaa HBH:n henkilöstöhallinnosta työryhmänsä kanssa vastaava Kirsi Taivaloja.
HBH:lla on kolmekymmentä työntekijää, joista valtaosa on halunnut ottaa käyttöönsä HSL-työsuhdematkalipun. Yrityksellä on toimitilat Helsingin Ruoholahden ja Kampin alueella.
”Meillä on kansainvälinen henkilöstö, jolla on paljon asiakastapaamisia pääkaupunkiseudun alueella. Ja toki on tärkeää, että myös varsinaisten työmatkojen taittaminen käy vaivattomasti.”
Taivaloja muistuttaa, että työmatkaedussa pitää ottaa aina huomioon työntekijän yksilölliset tarpeet. Kaikille HSL-työmatkalippu ei ole välttämättä paras vaihtoehto.
”Muutama työntekijöistämme asuu sen verran kaukana, että heidän on kätevintä tulla töihin omalla autolla.”
HBH on sitoutunut edistämään ympäristöarvoja ja pienentämään hiilidioksidipäästöjään.
”Hyöty HSL-työmatkaedusta on paljon isompi kuin siitä yrityksellemme kertyvät kulut.”