Kysymyksiä ja vastauksia
Löysitkö kiinnostavan työtehtävän? Hienoa!
Katso alta lisätietoja rekrytoinnin kulusta, työajastamme, eduistamme sekä palkkauksestamme.
Rekrytointiin liittyvät kysymykset
Avoimet työpaikat löydät kotisivuiltamme.
Pääset jättämään hakemuksen Kuntarekryn sivulla sinua kiinnostavaan työpaikkaan. Hakemuksen tekeminen edellyttää kirjautumista järjestelmään. Hakulomakkeella pyydämme sinua antamaan yhteystietosi, ansioluettelon ja hakemuksen. Olemme myös kiinnostuneita kanavasta, josta löysit työpaikkailmoituksen. Lisäksi hakulomakkeella voi olla tehtäväkohtaisia kysymyksiä.
Avoimen hakemuksen jättäminen ei ole valitettavasti mahdollista tällä hetkellä. Ilmoitamme avoimista työpaikoista kotisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Voit halutessasi asettaa hakuvahdin, jolloin saat ilmoituksen avoimesta tehtävästä. Hakuvahdin käyttöönottaminen on nopeaa ja helppoa Kuntarekryn kotisivuilla. Tee työpaikkahaku HSL:n nimellä. Tilaa hakutulosten alta ilmoitukset avautuvista työtehtävistämme sähköpostiisi.
Kun olet lähettänyt hakemuksen, saat vahvistusviestin hakemuksessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos viestiä ei kuulu, tarkistathan roskapostilaatikkosi.
Työhakemuksen liitteeksi kannattaa lisätä ajantasainen ansioluettelo. Pyydämme tarvittaessa työ- ja tutkintotodistuksesi rekrytoinnin edetessä.
Sinun on mahdollista muokata hakemustasi hakuajan päättymiseen asti Kuntarekryssä.
Rekrytoinnin kesto vaihtelee haettavan tehtävän mukaan. Tavoitteenamme on aina suunnitella rekrytoinnin aikataulu etukäteen ja tehdä valintapäätökset mahdollisimman nopeasti.
Käsittelemme hakemuksia hakuajan aikana sekä hakuajan päätyttyä. Jos kävisi niin, ettet olisi haasteltavien joukossa, ilmoitamme siitä sähköpostitse hakuajan päättymisen jälkeen. Haastatteluun kutsuttaviin henkilöihin olemme yhteydessä puhelimitse.
Osassa tehtävissä on mahdollista, että rekrytointiin sisältyy ulkopuolisen yhteistyökumppanin tekemä henkilöarviointi hakijan soveltuvuudesta.
Rekrytointipäätöksen jälkeen kaikki hakijat saavat tiedon valitusta henkilöstä sekä kyselyn, jossa voi antaa palautetta rekrytoinnin sujuvuudesta.
Kerromme työpaikkailmoituksessa, minkälaista osaamista ja henkilöä etsimme. Rekrytointikriteerimme vaihtelevat tehtävän mukaan. Haettava tehtävä saattaa asettaa vaatimuksia esimerkiksi koulutukselle tai aiemmalle työkokemukselle. Aina kun haemme uutta työkaveria, haluamme onnistua yhdessä. Arvostamme tiimi- ja yhteistyötaitoja.
Hakijat, jotka ovat olleet haastattelussa, saavat palautetta rekrytoivalta esihenkilöltä. Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta antaa palautetta kaikille työnhakijoille.
Töissä HSL:llä
Olemme asiantuntijatalo, jonka henkilöstö työskentelee monipuolisissa joukkoliikenteen suunnittelun, hankinnan ja kehittämisen tehtävissä. Osa meistä kehittää työkseen asiakaskokemusta ja joukkoliikenteen sähköisiä asiakasratkaisuja. Olemme myös siellä, missä asiakkaammekin ovat: Palvelemme asiakkaita lipuntarkastuksessa, asiakaspalvelupisteellä ja sosiaalisen median kanavissa. Hallinnossa ja viestinnässä on erilaisia asiantuntijatehtäviä.
Yhteistyökumppanimme tarjoavat työtä bussin-, metrojunan ja raitiovaununkuljettajille. Jos olet kiinnostunut kuljettajien uramahdollisuuksista, katso lisätietoja alla olevan linkin kautta.
Meillä työskennellään monipaikkaisen työn käytäntöjen mukaisesti ja henkilöstömme on osallistunut käytäntöjen suunnitteluun. Teemme työtä joustavasti eri paikoissa tilanteen mukaan. Toimistomme sijaitsee Opastinsillalla, Pasilassa. Viihtyisät ja vasta uudistetut, modernit toimitilamme palvelevat yhdessä tekemistä ja erilaisten tehtävien hoitamista.
Asiakaspalvelupisteemme sijaitsee Helsingin päärautatieasemalla. Matkalippujentarkastajat liikkuvat joukkoliikenteessä meidän toiminta-alueellamme.
Toimistotyössä työaika on 36 tuntia ja 15 minuuttia viikossa. Lisäksi meillä on käytössä liukuva työaika. Asiakaspalvelupisteessä tehdään pääosin työtä työvuoroissa toimistotyöajan mukaan. Tarkastustehtävissä tehdään vuorotyötä jaksotyössä, jonka pituus on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa. Molemmissa on mahdollista sovittaa yhteen hyvää arkea ja työelämää.
Vuosilomapäivien määrän kertymiseen vaikuttavat aikaisempi työkokemus ja työsuhteen aloittamisen ajankohta. Vuosiloman määrä on enimmillään 23-38 työpäivää vuodessa. Lomaa pidettäessä vuosilomaa kuluttavat vain työpäivät, ei vapaapäivät. Jos lomaa ei vielä ole ehtinyt kertyä, on mahdollisuus sopia palkattomasta vapaasta
Meillä palkkaus määräytyy joko Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) tai Kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (TS) perusteella. Palkka koostuu kolmesta osasta, jotka ovat tehtäväkohtainen palkka, työkokemukseen perustuva lisä ja työsuoritukseen perustuva henkilökohtainen lisä. Osassa tehtäviä on mahdollista jättää palkkatoive.
Meillä on käytössä tulospalkkiojärjestelmä ja henkilöstörahasto.
Jokaiselle työntekijällä on oma henkilökohtainen perehdytysohjelma. Perehdytyksessä käydään läpi keskeisiä asioita palvelussuhteesta, työyhteisön toimintatavoista ja työtehtävistä. Meillä saa aina kysyä neuvoa ja työkaverit auttavat mielellään.
Uskomme vahvasti osaamisen kehittymiseen arjen työssä. Osaamisen muotoilu tukee tärkeän osaamisen ja oppimisen keinojen tunnistamista. Meillä jokainen voi kehittää omaa osaamistaan verkkovalmennuspalveluissa. Lisäksi järjestämme henkilöstölle valmennuksia ajankohtaisista aiheista yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa.
Henkilöstöllämme on mahdollisuus osallistua henkilöstöetujen ja yhteisen vapaa-ajan toiminnan ideointiin.
ABCD-vyöhykkeen työsuhdematkalippu on yksi merkittävä henkilöstöetumme. Lippu on käytettävissä HSL-mobiilisovelluksessa. Lisäksi Kaupunkipyörät ovat työntekijän hyödynnettävissä Helsingin ja Espoon kaupunkien alueilla. Henkilöstöetusovelluksessa tarjoamme työsuhde-etuja, joita voi hyödyntää lounaaseen, liikuntaan, kulttuuriin ja hierontaan.
Työterveyshuollon palvelut ovat käytössä palvelussuhteen alusta alkaen. Työterveyshuollon yhteistyökumppanillamme on toimipisteitä ympäri Suomen.
Lisäksi meillä on yhteisiä henkilöstötapahtumia ja monipuolista työantajan tukemaa vapaa-ajan toimintaa.
Työterveyshuollon palveluvalikoima on laaja, ja se sisältää esimerkiksi työterveys- ja erikoislääkärin vastaanotot ja tutkimukset sekä työfysioterapeutin ja työpsykologin palvelut. Työpäivien tauotusta tuemme taukojumppasovellusten avulla. Lisäksi tuemme työhyvinvoinnin ylläpitämistä verkkokoulutuksilla.
Löydät meistä lisätietoa kotisivuiltamme. Olemme myös sosiaalisessa mediassa LinkedInissä, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa.